Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Et sikkert arbejdsmiljø kræver konstant opmærksomhed

Pas på ikke at hvile på laurbærrene, selv om der ikke sker ulykker, advarer arbejdsmiljøkonsulent.

Det kan være direkte livsfarligt at læne sig tilbage og tro, at arbejdspladsen har et godt og sikkert arbejdsmiljø, blot fordi man har lavet en risikovurdering af arbejdspladsen, og fordi det er længe siden, at der sidst er sket en ulykke.

Sådan lyder advarslen fra Per Tybjerg Aldrich, seniorkonsulent i Cowi, som rådgiver om risikovurdering og ulykkesforebyggelse. Han var en af oplægsholderne på I-BARs Arbejdsmiljø Topmøde, som fandt sted den 21. oktober i Vingsted Hotel og Konferencecenter ved Bredsten.

- Når der ikke er sket en ulykke i mands minde, bliver sikkerheden usynlig. Man luller sig ind i en forestilling om, at vi er sikre nok. Vi behøver ikke at gøre noget, siger han.

 

SKAL GENTAGES OFTE
Men en risikovurdering af arbejdspladsen er ikke en én gang for alle-opgave. Det er en proces, som jævnligt skal gentages, så vurderingen hele tiden følger med udviklingen på arbejdspladsen.

- For der sker jo det, at vi hele tiden laver små forbedringer, optimerer vores arbejdsgange, laver lean. Vi ser på de to målere på en maskine og tænker, hvorfor tjekker vi det samme to gange. Det er unødvendigt. Så går den ene i stykker, men vi kan jo bare se temperaturen på den anden måler. Så ryger den også, men det er jo gået godt i lang tid, så det gør ikke noget, at der går et par måneder, inden den kan blive repareret. Og så er det, at det går galt, forklarer han.

Derfor skal der en gang om året eller hver andet år laves en total risikovurdering af arbejdspladsen.

- Brug en dag eller to, hvor I gennemgår arbejdspladsen og bruger fantasien til at se på, hvad der kan gå galt – også det helt usandsynlige - og stil jer selv spørgsmålet: ”Hvad nu hvis?”. Hent eventuelt en person udefra ind til at holde jer til ilden, så I får belyst alle vinkler, siger han.

Han henviser til, at I-BAR i foråret udgav en vejledning om risikovurdering, hvor der blandt meget andet er et skema, der viser, hvordan man på arbejdspladsen kan arbejde sig igennem ”Hvad nu hvis”-spørgsmål.

Risikovurdering

Pjece nr.: 2015-034

Udgivelsesdato: 18-3-2015

Læs mere og bestil

FOKUS PÅ SIKKER ADFÆRD
Men en årlig risikovurdering af arbejdsmiljøet er ikke tilstrækkelig, påpeger han. Det er også vigtigt at få registreret de daglige observationer af nær ved-ulykker.

- Man kan sige, at en medarbejder bare er en klodsmajor, eller man kan se på, hvorfor han snublede. Det er den daglige opmærksomhed på sikker adfærd, der bidrager til det gode arbejdsmiljø, siger han.

Og et godt og sikkert arbejdsmiljø er ikke kun til gavn for medarbejderne. Det er også ganske godt for bundlinjen, viser et projekt, som Cowi har lavet i samarbejde med Arla. 

Her lykkedes det via en særlig indsats i løbet af et par år at reducere antallet af ulykker fra 103 til 25. Og de samlede omkostninger på grund af arbejdsulykker blev reduceret fra over fem millioner kroner til lidt over 1,5 million kroner.

- En investering i en grundig risikovurdering, forebyggelse og adfærd er altså en god investering, som tjener sig ind i løbet af ganske kort tid, siger Per Tybjerg Aldrich.

 

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.