Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Forebyg stress og spar mange penge

Stress koster virksomhederne 16,4 milliarder kroner om året. Med forebyggelse kan jeres virksomhed spare penge og menneskeskæbner. TekSam-konsulenterne kan hjælpe jer helt gratis.

Der er mange fordele ved at forebygge stress. Ikke alene slipper medarbejderne for alvorlige sygdomsforløb – der er også millioner af kroner at spare for virksomhederne og samfundet, viser to analyser.

Stress er dyrt

Stressramte medarbejdere koster virksomhederne mindst 16,4 milliarder kroner om året i sygefravær og produktionstab.

Udgifterne fordeler sig således:

  • 10,4 milliarder kroner ved sygefravær, det vil sige løn til sygemeldte medarbejdere. Her medregnes dog ikke refusion fra staten.
  • 4,8 milliarder kroner i tabt produktion ved medarbejdere, der forlader virksomheden.
  • 1,2 milliarder kroner i øvrig tabt produktion for eksempel på grund af medarbejdere, der tager orlov.
  • 61,9 millioner arbejdstimer går årligt tabt på danske arbejdspladser på grund af sygemeldinger, som kan sættes i forbindelse med stress. Det svarer til i alt 37.335 fuldtidsstillinger.
  • Reduceres antallet af medarbejdere med et højt niveau af arbejdsrelateret stress med 10 procent, vil det sænke den tabte arbejdstid med timer svarende til 2.446 fuldtidsansatte om året.
  • De årlige omkostninger for arbejdspladserne vil falde med syv procent svarende til 1,2 mia. kr. årligt.
     
NFA: Fravær i forbindelse med stress koster danske arbejdspladser mindst 16,4 mia. kroner årligt

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har beregnet, at stressramte medarbejdere koster virksomhederne mindst 16,4 milliarder kroner om året i sygefravær og produktionstab. 

Samtidig viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at arbejdstiden falder, når en medarbejder er udsat for stress, og der går ofte lang tid, før medarbejderen er tilbage på niveau med medarbejdere, der ikke har været udsat for stress.

Når det tab af arbejdsudbud bliver lagt oven i tallene fra NFA, så taler vi altså om et tab på i alt 107 millioner arbejdstimer på grund af arbejdsrelateret stress, hvilket svarer til 55.600 fuldtidsstillinger.

 

Stress

Udgifterne i forbindelse med stressramte medarbejdere er langvarige.

  • Arbejdsrelateret stress sænker hvert år det effektive arbejdsudbud med 55.600 fuldtidspersoner. Heraf skyldes de 22.600 fuldtidspersoner sygefravær. 
  • De samfundsmæssige velstandstab ved højere sygefravær og lavere arbejdsudbud relateret til stress er 54,6 milliarder kroner årligt.
  • Året efter, lønmodtagere rapporterer arbejdsrelateret stress, sænkes deres arbejdsudbud i gennemsnit med seks timer pr. måned. Det svarer til fire procent. Effekten aftager kun langsomt og er signifikant i mindst fire år. 
  • Arbejdsrelateret stress rammer bredt. Der er kun mindre forskelle i de negative effekter af arbejdsrelateret stress på tværs af køn, alder og sektor. 
  • Kunne vi som samfund nedbringe arbejdsrelateret stress med 20 procent, ville det hvert år forbedrede offentlige finanser med 1,5 milliarder kroner, øge velstanden med næsten 11 milliarder kroner og hæve det effektive arbejdsudbud med over 11.100 fuldtidspersoner.
AE-rådet: Stress koster 55 milliarder kroner om året

BEHOV FOR FOREBYGGELSE

NFA’s beregninger viser dog også, at hvis antallet af medarbejdere med et højt niveau af arbejdsrelateret stress bliver reduceret med bare 10 procent, vil det sænke den tabte arbejdstid med timer svarende til 2.446 fuldtidsansatte om året, og de årlige omkostninger for arbejdspladserne vil falde med syv procent svarende til 1,2 milliarder kroner årligt.

Det er med andre ord sund fornuft at tage forebyggelsen af stress alvorligt på arbejdspladserne.

”Det er voldsomme tal. Og så skal man huske, at sygemeldinger og fravær kan sætte gang i en sneboldeffekt, hvis et presset arbejdsmiljø begynder at påvirke trivslen og dermed risikerer at øge sygefraværet yderligere,” siger Annette Riber Madsen.

Hun er samarbejdskonsulent hos CO-industri, og sammen med sine kolleger i CO-industri og DI oplever hun en stigende interesse for at udbedre og forebygge stress på industriens arbejdspladser.

”Vores temadage om stress er meget hurtigt udsolgte, og der er ofte ventelister,” siger hun.

 

MANGE TILBUD

TekSams konsulenter kommer også gratis ud på virksomhederne med en bred vifte af tilbud, som kan styrke virksomhedens indsats for at forebygge stress. Konsulenterne kan blandt andet hjælpe med at lave trivselsundersøgelser.

”For os er forebyggelse centralt, når det handler om stress. For man får ikke stress hen over natten, der er mange faktorer, der leder op til en stresssygemelding. Forebyggelse kræver dialog mellem kolleger og mellem medarbejder og ledelse og opmærksomhed på, hvordan trivslen er i virksomheden,” siger Annette Riber Madsen.

Ofte starter en forebyggelsesindsats med, at SU har arbejdet med virksomhedens sygefraværsstatistik og observeret, at der er medarbejdere syge med stress. Virksomheden kan også have lavet en trivselsmåling, som indikerer, at der er medarbejdere, der har stress, eller at der er nogle udfordringer, som kan gå over i stress. Det kan for eksemplet være en stor arbejdsmængde og stort tidspres, eller det kan være det psykiske arbejdsmiljø, der halter.

 

DIALOG ER NØGLEN

En trivselsundersøgelse fra TekSam bliver altid fulgt op med en handlingsplan, som konsulenterne løbende kan hjælpe med at justere, hvis der bliver behov.

”Det vigtigste i det her er altid dialog og lydhørhed for, hvor medarbejderne ser, at der er belastninger. Det er jo ikke krydset i et skema, der rykker noget, men fælles handlingsplaner, hvor medarbejdernes input er inkluderet, og som bliver ført ud i livet. Derfor skal samarbejdsudvalget trænes og have en dialog om, hvordan de ønsker at forebygge stress i deres virksomhed,” siger hun.

Stressforebyggelse i IGLO-perspektiv

Pjece nr.: 2022-050

Udgivelsesdato: 24-10-2022

Læs mere og bestil

Konsulenterne tager også ud på virksomheder og holder workshops for både medarbejdere og samarbejdsudvalget om stressforebyggelse.

Her fortæller de om, hvad stress er, og hvordan det kan håndteres. De hjælper ledelse og medarbejdere med at få gang i dialogen om, hvordan virksomheden kan tale om stress, hvor skoen trykker hos dem, og hvad de kan gøre.

Nogle af metoderne er blandt andet stresstrappen og IGLO-modellen, hvor der bliver kigget på individets, gruppens, ledelsens og organisationens rolle.

”Det er svært at sige præcist, hvad indikatorerne er for at konkludere, at virksomheden har et problem med stress, da det starter længe før, det kan måles i for eksempel sygefraværsstatistikkerne, på trivslen, konfliktniveauet eller i høj medarbejderomsætning. Men jeg synes, at de her tal fra NFA og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at det er noget, som alle virksomheder bør tage seriøst,” siger Annette Riber Madsen.

TekSam

TekSam er et samarbejdsorgan for Dansk Industri og CO-industri. Desuden indgår Fødevareforbundet NNF i samarbejdet. TekSam administrerer Samarbejdsaftalen, og hjælper og rådgiver virksomhedernes samarbejdsudvalg.

TekSams målsætning er at styrke det daglige samarbejde mellem medarbejdere, tillidsrepræsentanter og ledelse til gavn for trivsel og produktivitet i virksomhederne.

TekSam kan hjælpe dit samarbejdsudvalg med:

  • At lave en trivselsundersøgelse
  • Inspiration til SU
  • At styrke den sociale kapital
  • Inspiration og planlægning af kompetenceudvikling og uddannelsesplanlægning
  • Forebygge stress
  • At lave en mobbepolitik
  • At forebygge konflikter
  • Rolleafklaring
  • At udvikle personalepolitikker
  • Inspiration til grøn omstilling

 

TekSam står desuden bag:

  • TekSam Årsdag
  • Temamøder
  • Samarbejdskursus for nyvalgte tillidsrepræsentanter
TekSam

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.

VIL DU VIDE MERE?