Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Godnat og sov godt

Dong Energy giver sine medarbejdere gode råd om, hvordan de får den bedste søvn.

Dong Energy er med helt under dynen hos medarbejderne, når de går i seng om aftenen. Energikoncernen har nemlig udviklet en app, der blandt andet indeholder gode råd og konkrete værktøjer til at få en bedre søvn samt måler, hvordan du har sovet om natten.

Og det er helt i orden, at arbejdspladsen på den måde træder ind i privatlivet, så længe søvnvejledningen er et frivilligt tilbud, mener Jytte Koed Madsen, tillidsrepræsentant for medlemmer af Teknisk Landsforbund og næstformand i koncernsamarbejdsudvalget.

- Jeg synes, at det er et rigtigt fint tilbud. Det er jo noget, som man kan tage imod, hvis man har lyst, eller bare lade ligge. Det har været en meget vigtig præmis for os tillidsfolk, der har været med inde over beslutningen om at give kollegerne tilbuddet, siger hun.

Også Dong Energys ledelse afviser, at søvnvejledningen går for tæt på medarbejdernes sovevaner.

- Det er vigtigt at slå fast, at det her altså ikke handler om at løfte dyner. De forskellige arrangementer og initiativer er frivillige og et tilbud til dem, der gerne vil lære, hvordan de kan forbedre deres søvnkvalitet, siger Hanne Blume, HR-direktør i Dong Energy, på koncernens hjemmeside.

Ud over app’en med søvnråd har Dong Energy også haft besøg af en af verdens førende søvneksperter, amerikaneren Dr. Breus, som i en række oplæg har givet medarbejderne gode råd om søvn. Oplæggene er filmet, så de medarbejdere, der ikke har haft mulighed for at deltage i foredragene, kan se dem, når de har mulighed for det.

 

Erstatter ikke ledelsesansvar
Jytte Koed Madsen fastslår dog, at gode råd om søvn, og hvordan man kan møde veludhvilet op på arbejde, ikke kan erstatte arbejdspladsens ansvar for at sikre et godt arbejdsmiljø uden stress.

- Vi har en stresspolitik og politik for fravær, men jeg mener, at det er meget bedre at forebygge, og den del har Dong Energy haft meget mere fokus på de seneste år, siger hun.

Søvnvejledningen er et led i en generel sundhedsstrategi, som Dong Energy har sat i værk. Når der bliver sat fokus på søvn, er det, fordi søvnmangel har en negativ effekt på immunforsvaret, hukommelsen og koncentrationsevnen.

- Når du sover godt, så har din krop og sjæl det også godt. Men der er da heller ingen tvivl om, at for ledelsen er det også et spørgsmål om, hvilken indsats du yder på arbejdet, siger Jytte Koed Madsen.

Hun oplever, at de fleste kolleger har taget godt imod tilbuddene om søvnvejledning.

- Men jeg har da hørt enkelte sige, at det er noget, som ledelsen trækker ned over hovedet på os. Men igen, det er frivilligt, og ingen kontrollerer, om du tager imod tilbuddet. Så du kan sige nej tak og lade være med at have dårlig samvittighed over det, siger hun.

 

Gode råd bruges
Selv har hun ikke prøvet app’en, da hun synes, at hun sover meget godt. Men hun har hørt foredraget med Dr. Breus.

- En del af det, han sagde, var noget, hvor man tænkte: ”Det ved jeg da godt.” Det handlede om at lade være med at tænde lyset om natten, gå i seng på samme tid hver aften og lade være med at bruge iPad eller computer, lige før du skal sove. Men det var alligevel godt lige at tænke over det en ekstra gang. Jeg har ikke de store problemer med at sove, men når jeg en sjælden gang ligger der og ikke kan sove, så tænker jeg jo alligevel på at tømme hovedet for dumme tanker, så det, jeg lærte, bliver jo brugt, fortæller hun.

Ud over søvn kan app’en ”My Energy” også give gode råd om kost og motion, ligesom der er fokus på mental balance. Dong Energys medarbejdere er blandt andet blevet tilbudt foredrag af en ekspert i mindfulness, og der er løbende tiltag til at styrke deres mentale robusthed.

Muligheden for at deltage i foredrag og benytte fitnesscentre og andre tiltag afhænger dog af medarbejderens fysiske placering. Alle medarbejdere, uanset om de arbejder til lands eller til vands, bliver dog opfordret til at komme med forslag til sunde tiltag og deltage i det, som er muligt.

 

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.

VIL DU VIDE MERE?