Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Indflydelse gennem tværgående samarbejde

Tillidsrepræsentant i Siemens styrker sit arbejde ved at bruge både ESU og A/S-bestyrelsen.

- Husk at trykke på de rigtige knapper.

Sådan lyder rådet fra Kurt Ammitzbøll Thomsen, koordinerende tillidsrepræsentant og ESU-repræsentant i Siemens Wind Power. På ESU-konferencen 2015 i slutningen af oktober fortalte han om, hvordan tillidsrepræsentanterne på Siemens Wind Power bruger det Europæiske Samarbejdsudvalg (ESU) i det daglige arbejde.

Hos Siemens Wind Power har tillidsrepræsentanterne nemlig gjort en dyd ud af aktivt at bruge de muligheder for indflydelse, de har gennem SU, ESU og A/S-bestyrelsen.

- Vores erfaring er, at hvis vi ikke spørger om de rigtige ting på det rigtige tidspunkt, så får vi ikke de rigtige ting at vide, og dermed mister vi indflydelse på tingene, fortæller han.

Selv har han oplevet, at uformelle snakke i frokostpausen ved et ESU-møde med topledelsen i koncernen kan få stor indflydelse på, hvad A/S-bestyrelsen og ledelsen i Danmark kommer til at beskæftige sig med.

- Den største styrke ved ESU er, at det er her, vi møder dem, der for alvor bestemmer. Og her er det med at udnytte pauserne. For hvis vi ikke siger noget, så er der ingen, der får noget at vide, fastslår han.

 

Bruger ESU-kolleger

Ligeledes har han som tillidsrepræsentant brugt muligheden for at spørge ESU-kolleger i andre europæiske lande om, hvordan de håndterer forskellige opgaver, og hvilken adgang de har til oplysninger. Herefter har problemstillingerne været debatteret på ESU-møder, og ESU-repræsentanterne har brugt oplysningerne til at lægge pres på ledelsen for at få bedre vilkår for tillidsrepræsentanterne på de enkelte fabrikker.

Omvendt kan koncernledelsens udmelding på ESU-møder om andre europæiske kollegers problemer også bruges som en løftestang til at fastslå, hvordan arbejdsforholdende i Danmark skal være.

Og her mener han, at det er en vigtig del af ESU-repræsentantarbejdet at sikre, at oplysningerne fra møderne i ESU formidles videre til både tillidsrepræsentantkolleger og almindelige kolleger, således at det, som topledelsen siger, at den vil gøre, også er det, som kollegerne oplever.

- Det er en forpligtelse for mig at trække de informationer, som vi får på ESU-møderne, ned og formidle dem videre til mine kolleger. Ellers er ESU en institution, som de aldrig får et forhold til, siger han.

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.