Overenskomst
Se de gældende overenskomster, se hvordan de har udviklet sig gennem tiden og hent inspiration til, hvordan alle fordelene ved overenskomsterne kan bruges i hverdagen på virksomhederne.
Samarbejde
Et godt samarbejde udvikler medarbejdere og virksomheder i en positiv retning. Få inspiration og viden til at udvikle samarbejdet i samarbejdsudvalg, bestyrelser og europæiske samarbejdsudvalg.
Arbejdsmiljø
Et sikkert og sundt arbejdsmiljø - både fysisk og psykisk - er afgørende for at have det godt som menneske og medarbejder. CO-industri arbejder for et godt arbejdsmiljø gennem BFA Industri.
Tillidsvalgte
Bliv klogere på valg af tillidsvalgte, deres opgaver, uddannelse og muligheder. Det gælder tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter, medarbejdervalgte i bestyrelser og ESU-repræsentanter.
ARTIKLER & NYHEDER
Kursus har løftet Asger og Jens Jørgens ESU-arbejde
Asger Nielsen tilmeldte sig kurset ”Kend din rolle som ESU-repræsentant” på Konventum i Helsingør, fordi han efter to års arbejde med at bygge et helt nyt ESU op måtte erkende, at der stadig var meget at lære.
Jens Jørgen Sørensen tilmeldte sig mest af alt af nysgerrighed og for at se, om der var graverende huller i hans viden om det ESU-arbejde, han har været en del af i fire år.
Begge tog de hjem efter tre dages kursus i december sidste år med en oplevelse af, at de havde været på en hæsblæsende rejse gennem ESU-lovgivning, praktiske øvelser, kulturforskelle og masser af erfaringsudveksling. Jens Jørgen Sørensen er blevet forsikret om, at han faktisk har ret godt styr på det hele, og Asger Nielsen er propfyldt med masser af ny viden og erfaring, som han er klar til at lade gå videre i det fremtidige arbejde.
MEGET JEG IKKE VIDSTE
”Jo mere jeg kom ind i arbejdet med ESU, jo mere fandt jeg ud af, jeg ikke vidste. Derfor meldte jeg mig til kurset,” fortæller Asger Nielsen, der er ESU-repræsentant hos Royal Unibrew i Faxe.
Og den beslutning har han ikke fortrudt.
”Kurset skærpede min opmærksomhed på, hvilke faldgruber der kan være, når man skal lave en ESU-aftale, og hvordan man kan styre uden om dem. Der var mange eksempler på ESU-aftaler på kurset, og ikke alle deltagere havde været lige heldige med, hvad der var blevet skrevet ind i deres ESU-aftale,” siger Asger Nielsen.
Han var sammen med en kollega fra Finland med til at starte et ESU op i deres fælles koncern. Arbejdet begyndte for to år siden, og de er netop kommet til forhandlingerne om vedtægterne i deres ESU-aftale.
Nu tager han blandt andet med til forhandlingerne, at de skal have defineret en tavshedsklausul, så virksomheden ikke kan undlade at give dem centrale oplysninger med henvisning til børsreglerne.
Samtidig er han blevet mere opmærksom på, at ESU’et skal være bedre til at få informationer i tide, så repræsentanterne har tid til at undersøge tingene og give en fornuftig feedback.
GODE SNAKKE
En af de helt store fordele ved kurset på Konventum er ifølge Asger Nielsen de mange gode snakke, kursusdeltagerne får med hinanden både i løbet af selve undervisningstiden og om aftenen over aftensmaden.
”Det giver meget, at vi alle kan komme med hver vores erfaringer. Det er tit og ofte, at guldkornene falder hen over aftensmaden. Samtidig har jeg fået et godt netværk og nogle telefonnumre, som jeg kan ringe til, hvis jeg står med nogle konkrete problemstillinger,” siger han.
Også Jens Jørgen Sørensen er begejstret for den erfaringsudveksling, der er på kurset mellem kursusdeltagerne. Selv er han en erfaren ESU-repræsentant med fire års arbejde i et veletableret ESU i Siemens Gamesa bag sig.
”Kurset er rigtig godt, men det vigtigste var næsten at få kontakt til andre, som sidder i ESU, og høre, hvordan de gør,” siger Jens Jørgen Sørensen, der også er koordinerende tillidsrepræsentant.
ERFAREN UNDERVISER
Samtidig fremhæver de begge kursets underviser, Caspar Rose.
”Han ved utroligt meget gennem sine erfaringer fra det virkelige liv. Der er fuld fart på undervisningen, så det er ikke noget med at sidde og falde hen, hvis du vil kunne følge med,” forklarer Jens Jørgen Sørensen.
Både han og Asger Nielsen var afsted med en kollega, og det, synes de, er en fordel, fordi der er en kollega at sparre med, når hverdagen melder sig igen.
Asger Nielsen påpeger, at det ikke kun er den enkelte ESU-repræsentant, som får noget ud af at deltage på kurset.
”Min virksomhed syntes også, at det var en god ide, at jeg og min kollega tog på kurset. De er jo også interesseret i, at vi laver en ordentlig aftale, så vi kan bruge vores ESU konstruktivt. Vi er alle enige om, at når vi bruger ressourcer, tid og penge på det, så skal vi også have noget ud af det,” siger han.
Kend din rolle som ESU-repræsentant
På kurset får du værktøjer, som vil gøre dig til en aktiv medspiller i ESU og gøre dig i stand til at få indflydelse på udflytning af arbejdspladser, masseafskedigelser, koncernpolitik m.m. Kurset er for nyvalgte ESU-repræsentanter og erfarne repræsentanter, som godt kan bruge et brushup.
På kurset bliver der arbejdet med:
Kurset giver dig værktøjer til at:
Hvornår:
25.-27. november 2024: Konventum, Helsingør
VIL DU VIDE MERE?