

Overenskomst
Se de gældende overenskomster, se hvordan de har udviklet sig gennem tiden og hent inspiration til, hvordan alle fordelene ved overenskomsterne kan bruges i hverdagen på virksomhederne.
Samarbejde
Et godt samarbejde udvikler medarbejdere og virksomheder i en positiv retning. Få inspiration og viden til at udvikle samarbejdet i samarbejdsudvalg, bestyrelser og europæiske samarbejdsudvalg.
Arbejdsmiljø
Et sikkert og sundt arbejdsmiljø - både fysisk og psykisk - er afgørende for at have det godt som menneske og medarbejder. CO-industri arbejder for et godt arbejdsmiljø gennem BFA Industri.
Tillidsvalgte
Bliv klogere på valg af tillidsvalgte, deres opgaver, uddannelse og muligheder. Det gælder tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter, medarbejdervalgte i bestyrelser og ESU-repræsentanter.
ARTIKLER & NYHEDER
Kampagne mod horrible forhold for skibsophuggere
Hvert år dør hundredvis af arbejdere i det sydlige Asien, mens de hugger skibe op. Skibsophugningen foregår ofte direkte på stranden og uden de mest basale sikkerhedsforanstaltninger for arbejdere og miljø.
IndustriAll Global Union har derfor sat en kampagne i gang, som skal få alle medlemslande i den Internationale Maritime Organisation (IMO) under FN til at ratificere Hong Kong-konventionen, der vil gøre ophugning af skibe meget sikrere. Indtil videre har kun Norge, Congo og Frankrig ratificeret konventionen, skriver IndustriAll Global Union i en rapport om skibsophugning i de sydasiatiske lande Indien, Bangladesh og Pakistan.
I Danmark har CO-industri sammen med Danmarks Rederiforening i september 2015 skrevet til miljø- og fødevareministeren og bedt regeringen om at ratificere Hong Kong-konventionen hurtigst muligt.
De to organisationer opfordrer desuden regeringen til sammen med de øvrige EU-lande at indlede en dialog med landene i det sydlige Asien for at få dem til at ratificere konventionen.
Kemikalier og gaseksplosioner
I rapporten beskriver IndustriAll Global Union, hvordan arbejderne på skibsophugningsværfterne i Bangladesh, Indien og Pakistan arbejder i et miljø præget af giftige kemikalier, asbest og olie, og hvor kraner, faldende stålplader og gaseksplosioner er konstante farer.
Det vurderes, at omkring 1.000 skibe bliver ophugget hvert år på denne måde af unge mænd fra fattige landbrugsområder i de tre lande.
- Uden en stemme på arbejdspladsen, bliver der upåagtet begået overgreb mod arbejderne dagligt. Skibsophugningsarbejderne har elendige arbejdsforhold. De bliver betalt fra dag til dag; ingen arbejde, ingen løn. De får ikke betalt nogen former for frihed, ingen bonus eller jobgaranti, fortæller Nazim Uddin, formand for skibsophuggernes fagforening i Bangladesh, til rapporten.
Ifølge ham er otte arbejdere i Bangladesh døde inden for to måneder, men arbejdsgiveren betaler ingen kompensation til de dræbtes familier.
- Højesteret har sagt, at hver familie til de dræbte arbejdere skal have en kompensation på 500.000 Taka (6.400 amerikanske dollars), men arbejdsgiverne respekterer det ikke, siger Nazim Uddin.
obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.
VIL DU VIDE MERE?