Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Samarbejde skal få stressramte tilbage på arbejde

Stressramte skal have hjælp fra både arbejdsgiver, læge og jobcenter til at lægge en plan for det gode liv, mener to psykiatere, som har skrevet en bog om stress.

Stressramte skal ikke sendes hjem på langtidssygemelding. I stedet skal alle parter omkring den stressramte – arbejdsgiver, behandler, socialrådgiver på jobcenter og de pårørende – arbejde sammen for at lægge en plan, der kan bringe den stressramte på rette kurs igen.

Det er budskabet i en ny bog, ”Tag på arbejde – fra sygemelding til samarbejde”, der angriber det danske sundhedsvæsen for at medvirke til at sende mange mennesker ud af arbejdsmarkedet ved at udstede sygemeldinger i stedet for at levere en koordineret indsats, der kan sikre, at stressramte bliver på arbejdsmarkedet.

En undersøgelse foretaget af LO viser, at fire ud af 10 LO-medlemmer inden for det seneste år har oplevet stress ofte eller sommetider på jobbet. Kvindelige LO-medlemmer er lidt oftere stressede i deres arbejde end de mandlige LO-medlemmer. Således har 45 procent af kvinderne oplevet stress inden for det seneste år, mens det samme gør sig gældende for fire ud af 10 mandlige LO-medlemmer.

Samtidig viser undersøgelsen, at to ud af 100 LO-medlemmer inden for det seneste år har været langtidssygemeldt på grund af stress. Nogle i et par uger, andre i mange måneder.

 

Drop sygemeldingen

Men de lange sygemeldinger er den helt forkerte måde at gribe stress an på. Passivitet og isolation gør kun stressproblemerne værre, så en sygemelding er i virkeligheden at lade den stressramte i stikken, siger de to psykiatere bag bogen om stress.

- I Danmark behandler vi primært stress med fred og ro pakket ind i en sygemelding. Og det er et kæmpe problem for både de stressramte og for samfundets økonomi. Det er på tide, at Danmark dropper sygemeldingerne og i stedet for hjælper den stressramte med en plan for at få det gode liv, blandt andet ved at komme på arbejde, mener Jesper Karle, som er den ene af de to forfattere. Han er speciallæge i psykiatri samt direktør i PPclinic, som hjælper mennesker med at vende tilbage til arbejdet efter psykiske problemer.

Han og medforfatter Lars Aakerlund, ligeledes speciallæge i psykiatri og medejer af PPclinic, mener, at det er afgørende, at alle parter omkring den stressramte – arbejdsgiver, læge, socialrådgiver på jobcenter og de pårørende - bliver samlet til dialog for at forhindre, at så mange mennesker aldrig vender tilbage til arbejdsmarkedet efter en sygemelding.

- Vi skal ikke sygemelde folk, men hjælpe dem med at skabe de nødvendige forandringer i deres liv. Nøgleordet er en koordineret indsats, siger Lars Aakerlund.

De understreger begge, at en kort sygemelding i forbindelse med stress kan være gavnlig, mens langvarig sygefravær ofte forværrer sygdommen, fordi det nemt kan føre til isolation, spekulation og indadvendthed.

Samtidig peger de på, at deres erfaring er, at passende aktivitet ved stress ikke er skadelig, men derimod gavnlig.

 

Opdag stress tidligt

I bogen giver de en række råd til både arbejdsgiveren, den stressramte og andre, der er berørt af sygdomsforløbet. De viser blandt andet, hvilke symptomer som arbejdsgiveren og andre, der er tæt på, skal være opmærksomme på for at kunne spotte stress tidligt i forløbet, og hvordan man bedst kan støtte den stressramte i at vende tilbage til arbejdsmarkedet.

Også den stressramte får en forklaring på, hvorfor det ikke er lykken at gå hjemme, og hvorfor bare en times rutinearbejde om dagen kan hjælpe med til at overvinde stress. Desuden lyder der en kraftig opfordring fra forfatterne til at få lagt en genoptræningsplan sammen med arbejdsgiveren og den stressramtes behandler, socialrådgiver fra jobcentret og eventuelt pårørende.

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.

VIL DU VIDE MERE?