Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Udviklingsmuligheder fastholder seniorer på arbejdspladsen

Det er lysten, der driver værket, når seniorer bliver længere på arbejdspladsen. De vil have udviklingsmuligheder, anerkendelse fra chefen og indflydelse på arbejdet, viser undersøgelse.

Det er ikke vat og særlige hensyn, der kan få seniorerne til at blive et par ekstra år på arbejdsmarkedet, men et godt psykisk arbejdsmiljø. Det viser en undersøgelse, hvor danske forskere har fulgt seniorer, der har mulighed for at gå på efterløn, skriver arbejdsmiljoviden.dk.

Resultaterne af undersøgelsen viser nemlig, at lav jobtilfredshed, lav indflydelse på jobbet, få muligheder for udvikling, aldersdiskrimination og mangel på anerkendelse fra ledelsen er nogle af de afgørende faktorer for, at seniorer vælger at forlade arbejdsmarkedet tidligt.

Til gengæld er der ikke noget, der tyder på, at arbejdstempo, høje krav eller gode relationer til kollegerne har indflydelse på, om seniorerne vælger at gå på efterløn.

 

Seniorer ligner andre

Sannie Vester Thorsen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har sammen med forskere fra Københavns og Aalborg universiteter lavet undersøgelsen. Hun mener, at seniorerne ligner alle andre beskæftigede på arbejdsmarkedet, når de bliver i jobbet, hvis det psykosociale arbejdsmiljø er godt.

- Det, som er interessant, er at se på, hvad der har størst betydning for fastholdelsen, nemlig udviklingsmuligheder, anerkendelse fra ledelsen og ingen aldersdiskrimination. Der er altså ikke noget i denne undersøgelse, der tyder på, at seniorer gerne vil have lave krav eller ikke vil enten udvikle sig eller tage selvstændige initiativer. Det er der intet belæg for her, siger hun til arbejdsmiljoviden.dk.

Undersøgelsen er lavet blandt seniorer, som var medlem af efterlønsordningen og derfor havde mulighed for at trække sig tilbage før folkepensionsalderen, hvis de gerne ville.

- Hvis man vil have folk, som har økonomisk mulighed for at trække sig tilbage fra arbejdet, til at blive længere på arbejdsmarkedet, så er det lysten, der skal drive værket. Denne undersøgelse viser, at et godt psykisk arbejdsmiljø kan medvirke til netop at give dem lyst til at blive, siger Sannie Vester Thorsen.

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.

VIL DU VIDE MERE?