Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Vi kender begge spillet

Det er professionelt, når Michael Abildgaard Lisbjerg, ny fællestillidsrepræsentant på Vestas, nu sidder over for den tidligere fællestillidsrepræsentant ved forhandlingsbordet.

Det kan være svært nok at overtage tillidsrepræsentantposten efter en mand, som har stået i spidsen for sine kolleger i mere end 20 år. Når man så også skal sidde over for ham ved forhandlingsbordet, når der skal tales arbejdsforhold og goder. Så kan det godt lyde som lidt af en udfordring.

Men intet problem, siger Michael Abildgaard Lisbjerg, og peger på god forberedelse som forklaring.

Han blev i slutningen af februar valgt som ny fællestillidsrepræsentant på Vestas, efter at den hidtidige fællestillidsrepræsentant, Kim Hvid Thomsen, efter mere end 20 år som tillidsvalgt fik job som business partner i koncernens HR-afdeling. Dermed sidder de to nu på hver sin side af bordet, når der skal træffes beslutninger vedrørende medarbejderne på Vestas fabrikker i Danmark.

- Vi kender hinanden rigtig godt. Vi er professionelle og ved, hvordan virksomheden fungerer. Du får lidt den ene gang og giver lidt næste gang. Den balancegang kender vi begge to, siger Michael Abildgaard Lisbjerg.

- Og så har han jo selv lavet lokalaftalerne, så hvorfor skulle han sige, at det er noget skidt. Hvis der skal laves noget om, så skal han have nogle rigtig gode argumenter for det, griner han.

Indtil videre har de to ikke haft nogen kontroverser.

- Vi kender jo spillet, påpeger han.

 

Han kender historien
Faktisk ser Michael Abildgaard Lisbjerg det som en fordel, at det er en tidligere tillidsrepræsentant med mange år i koncernen, han skal forhandle og arbejde sammen med.

- Kim kender Vestas historie, og den måde virksomheden er bygget op. Det kan godt give nogle udfordringer, når man sidder over for en business partner, som kommer fra en anden virksomhed og ikke kender vores lokalaftaler og personalepolitik og ikke ved, hvorfor det er sådan. Det har Kim styr på, forklarer han.

 

Michael Abildgaard Lisbjerg har været tillidsrepræsentant på Vestas i 12 år, og de seneste år har han kørt tæt parløb med den tidligere fællestillidsrepræsentant. Ved de seneste to lønforhandlinger er det ham, der har ført ordet. Derfor har der heller ikke været de helt store overraskelser ved at sætte fælles foran tillidsrepræsentant.

- Jeg har vidst i et stykke tid, at Kim gerne ville prøve noget andet. Derfor har vi også haft tid til at lave en god overdragelse, og her til sidst har jeg stille og roligt overtaget det hele, mens han mest har fungeret som mentor. Jeg synes, at det er enhver tillidsrepræsentants pligt altid at have nogen, som kan overtage, hvis man stopper i morgen. Det er en stor opgave at være tillidsrepræsentant, og det kræver, at man har erfaring og kender organisationen. Jeg har også en kollega, som er parat til at overtage for mig, hvis det er nødvendigt, siger han.

Vestas

Vestas Wind Systems A/S er en af verdens førende vindmølleproducenter. Koncernen blev grundlagt som en smedevirksomhed i 1898 i Lem i Vestjylland, og i 1945 blev Vestas en realitet. Hovedsædet er i dag i Aarhus. Der er seks fabrikker i Danmark og 18 fabrikker i Europa, Asien, Nord- og Sydamerika. Koncernen har cirka 4.500 ansatte i Danmark.

(November 2015)

Bare en titel
Selv om det lyder meget fint at være fællestillidsrepræsentant for 4.500 kolleger på Vestas, så er Michael Abildgaard Lisbjerg meget bevidst om, at han kun står stærkt, hvis han har opbakningen fra kollegerne og de øvrige 48 tillidsrepræsentanter.

- Fællestillidsrepræsentant er jo bare en titel. Jeg er meget stolt over, at de andre har sagt, at jeg er den rigtige til at bringe informationer den ene og den anden vej og skære igennem, hvis det bliver nødvendigt. Men jeg kan jo kun gøre det, fordi jeg har en gruppe dygtige tillidsrepræsentanter bag mig, ligesom vi ikke er stærke uden vores kollegers opbakning, påpeger han.

Vindmøllebranchen har gennem de seneste mange år oplevet store udsving med store ordretilgange og mangel på arbejdskraft samt styrtdyk i efterspørgslen med massefyringer til følge. 

- Vi er afhængig af den politiske verdenssituation. Så jeg har det sådan, at vi må tilpasse os omgivelserne og være klar til forandringer. Når vi står op om morgenen, er det bare med at få det bedste ud af det, vi har, for vi ved aldrig, hvad vi har, når vi går hjem om aftenen, erkender Michael Abildgaard Lisberg.
 

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.