Formålet med et Europæisk Samarbejdsudvalg er, at medarbejderne bliver informeret og hørt om beslutninger, der har betydning for deres arbejdsliv, via møder med koncernens øverste, centrale ledelse.
Samtidig får medarbejderrepræsentanter i det Europæiske Samarbejdsudvalg ret til at holde møde med kolleger fra koncernens andre europæiske virksomheder.
Opgaver i Europæiske Samarbejdsarbejdsudvalg
Det Europæiske Samarbejdsudvalg og den centrale ledelse i koncernen drøfter spørgsmål, der vedrører hele koncernen eller flere lande i koncernen. De emner der typisk drøftes er:
- Den økonomiske og finansielle situation
- Den forventede salgsudvikling
- De kommende investeringsplaner
- Den aktuelle og fremtidige beskæftigelsessituation
- De kommende fusionsplaner
- Ændringer i organisationen
- Overvejelser om indførelse af nye arbejdsmetoder
- Nedskæringer eller lukninger af afdelinger
- Masseafskedigelser
- Arbejdsmiljøproblemer og sundhedsspørgsmål
Det Europæiske Samarbejdsudvalg forhandler ikke løn og andre forhold, der reguleres i overenskomsten.
Oprettelse af Europæiske Samarbejdsarbejdsudvalg
Europæiske Samarbejdsudvalg kan etableres i virksomheder der har aktiviteter i flere europæiske lande. Virksomheden skal have over 1000 ansatte inden for EU/EØS og der skal mindst være 150 ansatte i to forskellige EU/EØS land, for at der kan oprettes et Europæisk Samarbejdsudvalg.
Muligheden for at oprette Europæiske Samarbejdsudvalg følger af et EU-direktiv. Baggrunden for direktivet er, at danske og udenlandske virksomheder i større og større grad operer på det europæiske og internationale marked. Det betyder, at beslutninger truffet i et land i stigende grad har konsekvenser for arbejdstagere i andre lande.
obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.