Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Tryghed i forandringer sikrer Danfoss CO-industris Samarbejdspris 2023

Danfoss i Silkeborg får prisen for at have skabt tryghed og en ny fælles kultur i forbindelse med sammenlægning af to fabrikker.

Danmarks bedste ”Samarbejdsplads” 2023 er Danfoss A/S i Silkeborg.

Danfoss A/S, Silkeborg, får CO-industris Samarbejdspris, fordi virksomheden har gennemført en sammenlægning af to fabrikker, uden at det er gået ud over trivslen, produktiviteten eller evnen til at fastholde medarbejderne. I et tæt samarbejde har medarbejderne og ledelsen nemlig valgt at sætte mennesker, kultur og arbejdsglæde i fokus gennem hele processen.

Prisen er CO-industris hyldest til virksomheder i industrien, der har et godt og velfungerende samarbejde mellem ledelse og medarbejdere til gavn for trivslen og produktiviteten.

Gennem de seneste otte måneder har Danfoss været ved at flytte sin fabrik i Viby J. til Silkeborg i spritnye fabrikshaller, og omkring 120 medarbejdere er flyttet med. For at sikre arbejdsglæden gennem hele processen har alle medarbejdere været med til at skabe en ny vision og en fælles kultur for deres fælles arbejdsplads.

 

POSITIV FORANDRINGSPROCES

Torsdag den 16. november blev den indsats belønnet, da omkring 300 medarbejdere var samlet i varemodtagelsen i Silkeborg, hvor de kunne se fællestillidsrepræsentant Erik Søndergaard og fabrikschef Claus Hjerrild modtage CO-industris Samarbejdspris, mens der blev serveret lagkage og sodavand.

”I er i gang med en kæmpe forandringsproces. Det er positivt. For det viser, at Danfoss tror på, at man godt kan tjene penge på at producere i Danmark. Og det viser, at I er rigtig dygtige til det, I laver,” sagde Mads Andersen, CO-industris næstformand og formand for 3F Industri, da han overrakte prisen.

Inden da havde han fået en spændende rundtur i både de nye og de gamle fabrikshaller, hvor tusindvis af termostater bliver produceret hver dag. Stort set alle maskiner fra Viby-fabrikken er blevet flyttet til Silkeborg, samtidig med at nye smedepressere er ved at blive installeret. 

Hele vejen gennem det nye byggeri er der blevet tænkt klimaneutralt og i minimering af miljøbelastning. De nye 19.000 kvadratmeter er allerede CO2-neutrale, mens målsætningen er, at de gamle bygninger følger efter senest år 2030. 

En stor del af produktionen er blevet fuldautomatiseret, og strategien er, at Danfoss i så vid udstrækning som muligt selv skal lave sine komponenter for at være konkurrencedygtig.

 

STOLT

Men for at nå det mål har Danfoss indset, at det ikke er nok at bygge en flot fabrik og flytte maskinerne. Medarbejderne – både dem, der bliver flyttet, og dem, der får nye kolleger – skal også være trygge ved forandringerne, hvis ambitionerne skal opfyldes. Og det er netop det, som Danfoss er lykkedes med.

”Store forandringer skaber uundgåeligt bekymringer og utryghed. Men ledelsen og medarbejderne hos Danfoss i Silkeborg har sammen skabt trygge rammer om sammenlægningen af fabrikkerne.

Tillidsrepræsentanterne og medarbejderne er blevet involveret hele vejen i erkendelse af, at det ofte er medarbejderne ved maskinen, der ved, hvad der skal til for at få mennesker og maskiner installeret et nyt sted med succes,” sagde Mads Andersen i forbindelse med overrækkelsen.

Det var fællestillidsrepræsentant Erik Søndergaard, Dansk Metal, som havde indstillet Danfoss i Silkeborg til prisen efter en række workshops og aktiviteter for alle medarbejdere under overskriften ”Stærkere sammen”. Medarbejderne havde blandt andet fået værktøjer og et fælles sprog til at hjælpe sig selv og hinanden godt igennem de store forandringer.

Det var derfor en stolt tillidsrepræsentant, der modtog prisen foran sine mange kolleger.

Samarbejdsprisen

Nominering til CO-industris Samarbejdspris

Er du tillidsrepræsentant, og har din arbejdsplads et særligt godt samarbejde mellem ledelse og medarbejdere, så kan du nominere arbejdspladsen til CO-industris Samarbejdspris.

Det er ikke længere muligt at nominere sin virksomhed til CO-industris Samarbejdspris 2024.

Men du kan udfylde dette nomineringsskema og sende det til os. Så kommer din virksomhed med i kampen om CO-industris Samarbejdspris 2025.

 

Læs mere om CO-industris Samarbejdspris

”Danfoss har modtaget mange priser gennem tiden, men aldrig før en pris som den her. Personligt er jeg stolt over at være en del af noget større og noget stærkere. En god samarbejdsplads kræver samarbejde på tværs af forskellige teams og afdelinger. Det, har vi set, skaber en positiv arbejdskultur, hvor medarbejderne trives og udvikler sig sammen,” sagde Erik Søndergaard.

Han afslørede samtidig, at han og hans tillidsrepræsentantkolleger havde valgt at bruge de 5.000 kroner, som følger med prisen, på at købe et Danfoss-rødt krus med logoet for samarbejdsprisen til alle medarbejdere. Kruset skal dels markere den store indsats, som de alle har gjort for at få samarbejdet til at lykkes, og dels bidrage til den grønne omstilling og reducering af Danfoss’ CO2-aftryk, når papkrus til kaffen kan undværes. 

 

ROS HINANDEN

Også fabrikschef Claus Hjerrild var glad for anerkendelse af det store arbejde, som alle på Danfoss har lagt i sammenlægning af fabrikkerne og skabelsen af en ny fælles kultur. 

”Jeg bliver nødt til at bede jer dreje jer en halv omgang, kig på jeres kollega og giv hinanden hånden og sig godt gået,” lød opfordringen fra ham under grin og lystig snak fra de mange medarbejdere.

”Jeg glemmer ikke, da vi i april 2022 besluttede, at det ikke kun var sten og maskiner, lys og kabler vi skulle kigge på. Vi skulle også gøre noget for menneskene. Vi samlede tillidsfolkene og HR og begyndte at træne. Vi har fået en kæmpe effekt, og vi har fælles et mål om, at det her skal være vores andet hjem, så vi skal også have det godt sammen. Jeg synes, at vi kan være stolte,” sagde han.

Overrækkelsesdagen markerede også, at endnu en virksomhed trådte ind i Danfoss, Silkeborg-familien. For selv om Danfoss Redan gennem flere år har boet under samme tag, som Danfoss A/S, Silkeborg, så er det først nu, at de bliver en integreret del af virksomheden – og endnu en kultur skal masseres sammen med den kultur, som Silkeborg og Viby har skabt sammen.

Det er udelukkende tillidsrepræsentanter på industriens arbejdspladser, der kan nominere deres arbejdsplads til CO-industris Samarbejdspris.

Med prisen følger en statuette af kunstneren Stiig Kalsing. Statuetten symboliserer den balance, der bør være i samarbejdet mellem arbejdsgiver og lønmodtager. Tillidsrepræsentanterne får desuden 5.000 kroner til at fejre prisen med kolleger, som er medlem af et CO-industri-forbund.

VIL DU VIDE MERE?