Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Det er jo gratis uddannelse

Syv medarbejdere hos Cobham SATCOM i Pandrup er i gang med uddannelsen til industrioperatør. Det skyldes især en aktiv tillidsrepræsentant, men også stor opbakning fra HR-afdelingen.

Tillidsrepræsentant Susanne Christensen har spillet en afgørende rolle for at få gang i aftalt uddannelse hos Cobham SATCOM. Værktøjet har i sig selv været simpelt, men har også krævet tid – nemlig direkte dialog med kolleger og produktionschefer. En del kolleger var straks ”på”, mens det krævede en større salgstale i forhold til deres chefer i produktionen.

- Det er virkelig Susannes fortjeneste, at det her er blevet til noget. Hun har været en stærk drivkraft, og jeg tror, at det betyder rigtigt meget, at hun har været rundt at tale med hver enkelt. Hendes interaktion som tillidsrepræsentant med ledere og kolleger har været helt afgørende hos os. Men det er naturligvis også afgørende, at man fra den øverste ledelse bakker op og giver udtryk for, at man vil give medarbejderne mulighed for efteruddannelse. Det har jo også gjort det nemmere for Susanne at komme igennem med, siger senior HR business partner hos Cobham SATCOM, David Ervolder.

Cobham SATCOM har hovedkvarter i Lyngby og det meste af sin fremstilling i Pandrup, hvor de 100 medarbejdere i produktionen laver antenner til kommunikationsudstyr på blandt andet fly og skibe, men også landanlæg. Her har man i en årrække klaret sig med den løbende interne kompetenceudvikling og har derudover i en travl hverdag ikke fokuseret på den bredere efteruddannelse – altså indtil for nylig.

 

Tillidsrepræsentant på benarbejde

- Jeg havde hørt fra nogle stykker, at de var interesserede i uddannelsen til industrioperatør, og jeg syntes, at vi havde forsømt uddannelse i en del år. Da muligheden med aftalt uddannelse så kom, var det jo oplagt at benytte os af det. Vi kan jo lige så godt få glæde af nogle af de penge, som virksomheden alligevel har betalt ind til kompetenceudviklingsfonden gennem mange år, på os selv, siger Susanne Christensen.

Hun fik hurtigt opbakning hos HR-afdelingen med vicedirektør og HR-ansvarlig Thomas Ahrenkiel i spidsen:

- Danmark skal leve af en opskalering af vores kompetencer. Den viden, vi skal bruge for at kunne producere i fremtiden, kommer til at flytte sig meget. Det skal vi også være klar til. Det var en af grundene til, at jeg sagde, at selvfølgelig skal vi gå ind i det. Det er jo også sådan, at jo bedre uddannet man er, desto bedre jobmuligheder har man. Det har vi også et ansvar for at medvirke til, siger han.

Susanne Christensen fik med den klare opbakning formanden for industrigruppen i 3F Skagerak, Jens Peter Bostrup, ud at fortælle om mulighederne med aftalt uddannelse. Forinden havde hun allerede været i gang med et større benarbejde.

- Jeg gik rundt og snakkede med alle 3F-medlemmerne for at høre, hvor mange der var interesserede i industrioperatøruddannelsen og i første omgang for at blive kompetencevurderet. Det var der 12, som gerne ville, og af dem var der otte, som var klar til at gå i gang, fortæller 3F-tillidsrepræsentanten.

 

Stor interesse

Siden måtte en enkelt melde fra, men alligevel var interessen større end forventet – og større end produktionsledelsen i Pandrup umiddelbart mente, at man kunne håndtere.

- I begyndelsen var der en holdning om, at man helst ikke ville slippe mere end en-to personer om året. Jeg syntes, det ville være ærgerligt, fordi vi faktisk havde otte, som gerne ville i gang. Det ville være rart, hvis de kunne tage et forløb sammen, og det ville signalere over for de øvrige, at vi vil vores medarbejdere noget godt. I den forbindelse har det betydet meget, at David og Thomas har været positive hele vejen igennem og har bakket op. Vores produktionschefer kunne efterhånden også godt se ideen i det, da vi fik talt os ind på det og fik konkretiseret uddannelsesforløbet, siger Susanne Christensen.

Det har haft en stor betydning, at skolen har været meget fleksibel med at få skruet uddannelsesforløbet for de syv Cobham SATCOM-medarbejdere sammen, mener Susanne Christensen og David Ervolder. De uger, hvor medarbejderne skal på uddannelse, er blevet passet bedst muligt ind i virksomhedens produktionsflow, og så har det faktisk været en fordel, at hele syv medarbejdere er med på samme forløb. I nogle sammenhænge er de nemlig så mange, at de kan udgøre deres eget hold og oven i købet tage noget af uddannelsen på virksomheden, hvor underviseren kommer ud til dem.

 

Kæmpe motivationsløft

Både de HR-ansvarlige og tillidsrepræsentanten understreger, at det gælder om få nogle motiverede medarbejdere på uddannelse, så de kan komme hjem og fortælle den gode historie. Det gælder både i forhold til produktionsledelsen og kollegerne. Og det kan allerede ses.

- De syv medarbejdere får ikke bare et fagligt løft. De får også et personligt og motivationsmæssigt løft. Man skal bare gå en tur gennem produktionen, så kan man se, hvad det betyder. Bare et enkelt eksempel er Solveig, der har været her i mange år, og som man bliver mødt af med smil og begejstring over at få noget nyt ”inden for frakken”. Det er der virkelig meget værdi i. Med denne mulighed for aftalt uddannelse, er det jo egentlig ret få midler, der skal til for at lave et kæmpe motivationsløft, siger David Ervolder, der bakkes op af sin chef, som godt kan se for sig, at dette første hold kan trække flere med sig:

- Nu får vi det første hold igennem på et år. Det betyder, at vi relativt hurtigt får høstet nogle erfaringer, og så kan vi efterfølgende brede de længere uddannelsesforløb under aftalt uddannelse ud til flere medarbejdere – for eksempel også faglærte og funktionærer. Det er jo gratis uddannelse. Det kan ikke blive bedre, smiler Thomas Ahrenkiel.
 

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.