Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Videreuddannelse betaler sig

Da produktionen på Cobham SATCOM i Pandrup lukkede i 2022, mistede 120 produktionsmedarbejdere deres job. Men fire af de ansatte havde et par år forinden videreuddannet sig til industrioperatører – og den ekstra viden og de nye kompetencer betalte sig i jagten på et nyt job.

Tilbage til skolebænken. Notesbøger, spidsede blyanter og fuld koncentration. Håbet om at lære, drømmen om at dygtiggøre sig. Angsten for at fejle, frygten for at blive gjort til grin.

Der kan være mange forskelligt rettede tanker forbundet med at begynde den aftalte eller selvvalgte uddannelse, som er en del af industriens overenskomster.

Måske især, hvis ens skolegang ligger adskillige år tilbage i tiden og i øvrigt bød på mere uro og usikkerhed end udsyn og udvikling, kan det være svært at se sig selv begynde på et nyt skolemæssigt forløb i en højere alder.

Men uddannelse betaler sig ofte.

Det oplevede fire ansatte på Cobham SATCOM i 2020, da de fik meldingen om, at fabrikkens produktion 18 måneder senere skulle outsources til Asien, og at de og deres 116 kollegaer i produktionen dermed ville komme til at stå uden job.

 

LÆNGE I JOB, LANGE UDSIGTER TIL ET NYT?

Skrues tiden tre år tilbage fra meldingen om den store outsourcing i 2020, viser kalenderen 2017, og overenskomstforhandlingerne er netop afsluttede.

En af forbedringerne handler om aftalt uddannelse.

En forbedring, som Cobham SATCOMs daværende tillidsrepræsentant, Susanne Christensen, ikke vil lade passere. For i hendes optik er videreuddannelse grobunden for bedre jobmuligheder og større jobsikkerhed i fremtiden.

Susanne går derfor rundt til samtlige 3F-medlemmer på fabrikken for at høre, hvor mange der er interesserede i at blive kompetencevurderet til uddannelsen til industrioperatør. 12 af kollegaerne melder hurtigt deres interesse, og otte af dem bliver vurderet egnet til at komme i gang med uddannelsen.

Syv af kollegaerne uddanner sig, og i sommeren 2019 står de alle med svendebrevet i hånden og kan kalde sig industrioperatører.

 

NYUDKLÆKKEDE INDUSTRIOPERATØRER

Baggrunden for at gøre brug af den aftalte uddannelse og derigennem blive industrioperatører lå hos fire af de nyuddannede i et ønske om at fremtidssikre sig selv – både i forhold til fyringsrunder, den teknologiske udvikling og risikoen for mindre brug af ufaglærte end tidligere.

Men stod de så bedre end kollegaerne den dag i 2020, da fyringsrunden ramte, og de skulle ud og se sig om efter nye job?

CO-Magasinet har ligesom i 2018 talt med Bodil Nielsen, Mette Tolstrup Dahl, Majken Hansen og Karen Sørensen, som tilbage på Cobham SATCOM valgte at videreuddanne sig til industrioperatører.



Bodil Nielsen, 22 års ansættelse på Cobham SATCOM
Nuværende arbejdsplads: elektronikoperatør hos GOMspace

Tilbage i 2018 takkede Bodil ja til tilbuddet om aftalt uddannelse, fordi hun før havde mærket usikkerheden ved at arbejde på en virksomhed, som stod midt i en fyringsrunde. Med industrioperatøruddannelsen på CV’et havde hun en forventning om, at hun til en eventuel ny fyringsrunde ikke ville være den første, som ledelsen stak en fyreseddel. Og hvis fyringen skulle blive en realitet, regnede hun med, at uddannelsen kunne være med til at øge hendes jobchancer et nyt sted.

Hvor længe gik du ledig efter Cobham SATCOM?
”Da vi fik meldingen om, at vi skulle se os om efter nye jobs, fik vi hjælp til at skrive vores CV, som blev givet ud til forskellige virksomheder i Nordjylland. Herigennem blev jeg kontaktet og tilbudt en jobsamtale. Men samtidig havde jeg hørt om en spændende virksomhed, som manglede en medarbejder. Langt ude kendte jeg en, der arbejdede der, og jeg fik derfor et telefonnummer. Pludselig stod jeg med to job på hånden, og så valgte jeg det sted, jeg arbejder i dag. Så jeg endte ikke med at gå ledig.”

Hjalp din uddannelse som industrioperatør dig, da du skulle søge nyt job?
”Man kan sige det sådan, at alle os, der gennemførte uddannelsen, har haft arbejde fra starten af. Vi plejede at gå som ufaglærte, men pludselig viste det sig jo, at vi kunne noget, som kunne puttes på et stykke papir, og det gav noget selvtillid. Så for mit vedkommende gav det en følelse af, at her var noget, jeg kunne finde ud af, og jeg tænkte, at når jeg allerede havde bevist, at jeg kunne tage en uddannelse, så kunne jeg også finde et nyt job, hvor jeg ville kunne håndtere nye opgaver. Uddannelsen har gjort, at jeg er bedre til at tro på, at jeg kan lære nye ting. For nu siger min erfaring mig, at jeg nok skal få lært det – også selv om jeg er over 60 år.”


Mette Tolstrup Dahl, 20 års ansættelse på Cobham SATCOM
Nuværende arbejdsplads: Melsen Tech

Tilbage i 2018 ville Mette ikke blot læne sig tilbage med mantraet om, at ’alt nok skal gå, fordi det går godt mange steder’, og derfor takkede hun ja til uddannelsen til industrioperatør. Med uddannelsen i hånden var hun af den overbevisning, at hun ville stå bedre, hvis produktionen skulle rykkes, eller hvis robotteknologi ville komme til at fylde endnu mere. Samtidig mente hun, at når hun og kollegaerne tillagde sig nye kompetencer, så ville de bedre kunne følge med den teknologiske udvikling.

Hvor længe gik du ledig efter Cobham SATCOM?
”Jeg fik et job måneden efter, at jeg stoppede på Cobham. Det var igennem Bodil, som havde haft to job på hånden, og det var faktisk det første, jeg søgte. Det var i en nyopstartet produktion, og der så de positivt på, at jeg var en ”gammel dame”, der havde erfaring og derfor kunne hjælpe dem ordentligt i gang. Efter lidt tid fik jeg et nyt job gennem Susanne Christensen. Når vi er så mange, der har arbejdet længe på den samme virksomhed, så har vi jo fået lavet et godt netværk, hvor vi kan hjælpe hinanden.”

Hjalp din uddannelse til industrioperatør dig, da du skulle søge nyt job?
”For os, der havde arbejdet på Cobham i så mange år, så tror jeg kun, at det var en fordel, at den potentielle nye arbejdsgiver kunne se, at ’Nå ja, de er jo ikke bange for at lære noget nyt, selv om de er kommet op i alderen!’ Til gengæld gav det også virkelig noget på det personlige plan, fordi jeg med uddannelsen var blevet bekræftet i, at jeg kan noget andet også, selv om jeg havde været på det samme sted i så mange år. Så det gav et selvtillidsboost, at vi fik lov at prøve noget nyt og lykkedes med det.”


Majken Hansen, 12 års ansættelse på Cobham SATCOM
Nuværende arbejdsplads: salgsassistent hos Echo Graphic ApS

For Majken handlede industrioperatøruddannelsen om at kigge ud i fremtiden og sikre den. Dengang var hun i starten af 40’erne, og hun kunne derfor konstatere, at der var yderligere 20-25 år tilbage på arbejdsmarkedet for hende, og at udviklingen kunne gå i mange retninger.

Hvor længe gik du ledig efter Cobham SATCOM?
”Jeg gik faktisk ikke ledig. Inden jeg begyndte på Cobham, arbejdede jeg på en anden virksomhed, og da vi fik beskeden, om at vi skulle outsources, kontaktede jeg dem for at høre, om der var muligheder der. Ham, der ejer virksomheden, var omkring pensionsalderen og ville derfor gerne gå ned i tid, og der fik jeg lov at komme ind og tage lidt over for ham i en blæksprutterolle, hvor jeg nu delvist er i produktionen, på lageret, i indkøb og salg. Vi er kun fire i alt, så der er mulighed for at udføre forskellige opgaver.”

Hjalp din uddannelse til industrioperatør dig, da du skulle søge nyt job?
”Nej, skiftet havde noget at gøre med mig som person, og at de vidste, hvordan jeg arbejdede. Generelt synes jeg ikke, at der er så mange virksomheder i Nordjylland, der efterspørger industrioperatører. Men på grund af uddannelsen føler jeg mig bedre klædt på, hvis jeg i fremtiden for eksempel skal betjene maskiner, ligesom jeg har fået en større forståelse for de processer, som man går i gennem i en start-til-slut-produktion.”


Karen Sørensen, 25 års ansættelse på Cobham SATCOM
Nuværende arbejdsplads: operatør hos Mekoprint

Da Karen startede på uddannelsen til industrioperatør, var det med ønsket om at dygtiggøre sig, fordi hun mente, at der ikke længere var samme brug for ufaglærte som tidligere. Hun ønskede derfor at have bevis på, at hun kunne mere for at stille sig selv bedst muligt fremefter.

Hvor længe gik du ledig efter Cobham SATCOM?
”Jeg søgte videre, da vi fik at vide, at Cobham skulle lukkes. Jeg nåede at sende to uopfordrede ansøgninger af sted. Efter den første fik jeg tilbudt et vikarjob, men det var jeg ikke interesseret i, fordi jeg stadig havde det faste på Cobham. Men efter den anden uopfordrede var der bid.”

Hjalp din uddannelse til industrioperatør dig, da du skulle søge nyt job?
”Jeg tror på, at den har hjulpet mig, da jeg søgte videre fra Cobham, selv om jeg ikke kan være sikker på det.”